Αρχαία Φαλάσαρνα.



Τείχη της Αρχαίας Φαλάσαρνας
Τείχη της Αρχαίας Φαλάσαρνας

Η θέση της αρχαίας Φαλάσαρνας εντοπίζεται στο δυτικό άκρο του ακρωτηρίου της Γραμβούσας στη δυτική ακτή της Κρήτης. Στην αρχαιότητα ήταν γνωστή ως Κόρυκος και περιλάμβανε το βραχώδες ακρωτήριο, όπου βρισκόταν η ακρόπολη, με την εκπληκτική θέα στη δυτική θάλασσα της Κρήτης. Το ακρωτήριο κλείνει την περιοχή Κουτρί, που χωρισμένη σε πέντε επιμέρους τομείς.

Αρχικά την περιοχή της ακρόπολης, η οποία προστατεύει τον κόλπο από την πλευρά της θάλασσας, έπειτα την περιοχή της μικρής κοιλάδας η οποία εκτείνεται στα νοτιοανατολικά της ακρόπολης με πρόσβαση στη θάλασσα στα νότια και τις δύο πλαγιές που περιβάλλουν την κοιλάδα αυτή και υψώνονται στα νότια και ανατολικά. Εκεί βρίσκονται και τα όρια του οικισμού όπου εντοπίζεται η νεκρόπολη, και οι δύο κόλποι, ο ένας στα νότια, ο οποίος επιτρέπει την είσοδο στο λιμάνι, και ο δεύτερος στα βόρεια, ο οποίος είναι βραχώδης και αφιλόξενος.

Πανοραμική εικόνα Αρχαίας Φαλάσαρνας
Πανοραμική εικόνα
Αρχαίας Φαλάσαρνας

 

Η Φαλάσαρνα ήταν ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της Κρήτης, με κύρια περίοδο ακμής τον 4ο και 3ο αι. π.Χ. και η προέλευση του ονόματος της αποδίδεται στη νύμφη και τοπική ηρωίδα Φαλασάρνη. Η αρχαία Φαλάσαρνα έχει ανασκαφεί και οι ανασκαφές έφεραν στο φως αρκετά τείχη και κτίρια. Η γεωγραφική μετατόπιση της Κρήτης στο σημείο αυτό (υπερύψωση) έχει μετατρέψει το αρχαίο λιμάνι σε χερσαίο έδαφος. Η Φαλάσαρνα ήταν μια σημαντική εμπορική και ναυτική δύναμη κατά τη διάρκεια των Ελληνιστικών Χρόνων, ενώ αποτελούσε το λιμάνι της Πολυρρήνιας. Ένας ενδιαφέρων θρόνος σκαλισμένος σε βράχους υπάρχει στο πέρασμα στην είσοδο της αρχαίας Φαλάσαρνας.

 

Η ακρόπολη της Φαλάσαρνας βρισκόταν πάνω στη χερσόνησο, στο μπροστινό μέρος στην κορυφή του λόφου. Τα δυνατά τείχη που έζωναν το λόφο είναι ακόμη ορατά. Το λιμάνι βρισκόταν κάτω από τα προστατευτικά τείχη στη νότια πλευρά της χερσονήσου. Εδώ δεν έχει βρεθεί καμιά πινακίδα. Δύο πύργοι υπάρχουν ένας στα βόρεια και ένας στα νότια του λιμανιού που χρονολογούνται από τον 4ο αιώνα π.Χ. Ένα δεύτερο κανάλι οδηγεί στην έξοδο του λιμανιού κι εκτείνεται 100 μέτρα στη βόρεια πλευρά της ακρόπολης, από το λιμάνι προς την παραλία. Πιθανολογείται ότι ίσως κάποτε να αποτελούσε και πειρατικό φρούριο.


Επιθυμητή Λίστα

Η Λίστα σας είναι άδεια

Μαθαίνοντας το Νομό Χανίων

Ιστορικά στοιχεία νομού Χανίων

Αρχαιολογικοί χώροι - Μνημεία στο νομό Χανίων

Που θα μείνω στα Χανιά;

Καταλυμάτα Χανίων

Πληροφορίες Νομού Χανίων

Εκδρομές-Διαδρομές-Αξιοθέατα
Αξιοθέατα στο νομό Ρεθύμνου. Διαδρομές μέσα από μαγευτικά αξιοθέατα που πρέπει να κάνει κάποιος όταν επισκευθεί την Κρήτη.

Χάρτες

Χάρτης καταλυμάτων
Χάρτης με καταλύματα από όλη την Κρήτη. Ξεχωρίστε το ξενοδοχείο, τη βίλλα ή το δωμάτιο που σας εξυπηρετεί καλύτερα